Konkurs "W Zdrowym Ciele - Zdrowy Duch"

Wstęp: 

1 kwietnia po raz czternasty odbył się w naszej szkole konkurs prozdrowotny „W zdrowym ciele zdrowy duch ”. Wzięli w nim udział sopoccy gimnazjaliści. Organizatorki  Katarzyna Dardzyńska –Lis oraz Elżbieta Lamparska podkreślają  znaczącą rolę Sopockiej Stacji sanitarno-epidemiologicznej,  a także Urzędu Miasta Sopot w przygotowaniu  konkursu. Światowa Organizacja Zdrowia [WHO] ogłosiła następujące hasło na rok 2015: ”Z pola na

1 kwietnia po raz czternasty odbył się w naszej szkole konkurs prozdrowotny „W zdrowym ciele zdrowy duch ”. Wzięli w nim udział sopoccy gimnazjaliści. Organizatorki  Katarzyna Dardzyńska –Lis oraz Elżbieta Lamparska podkreślają  znaczącą rolę Sopockiej Stacji sanitarno-epidemiologicznej,  a także Urzędu Miasta Sopot w przygotowaniu  konkursu. Światowa Organizacja Zdrowia [WHO] ogłosiła następujące hasło na rok 2015: ”Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”. Zagadnienia konkursowe w związku z powyższym, dotyczyły miedzy innymi zdrowej i bezpiecznej  żywności.
1 etap konkursu polegał na rozwiązaniu około 50 zadań testowych. Z pośród  40 uczestników wyłoniono następujących zwycięzców:
1 miejsce Julia Gryszyn
2 miejsce Przemysław Makosz
3 miejsce Kamila Kykała
Wszyscy laureaci byli uczniami Gimnazjum Nr 2.
2 etap „Zacznij zdrowo dzień”,  polegał na przygotowaniu przez 3 osobowe grupy śniadania. Każda drużyna miała do dyspozycji  stół z potrzebnym sprzętem  oraz wylosowanymi produktami:  jajami, twarogiem lub wędzona rybą. Z ogólnodostępnego stołu można było dobierać przeróżne dodatkowe składniki potrawy, takie jak :nasiona, warzywa, owoce, wędlina ,sery, oliwa z oliwek , czy  margaryna. Nie obyło się bez emocji przy losowaniu. Nikt nie chciał wylosować ryby.. ? Czas na przygotowanie był ograniczony do 30 minut. Jury w składzie ; nauczycielki biologii i chemii oraz 2 panie z sanepidu, oceniały sposób przygotowywania potrawy, jej walory odżywcze, smakowe i estetyczne. Po zaprezentowaniu swojej wersji śniadania ,drużyny mogły wraz z kolegami przygotować posiłek dla siebie i swojego nauczyciela.
Zwyciężyła drużyna  z Gimnazjum Nr 2 w[ znakomita pasta jajeczna z nasionami i szczypiorkiem].Drugie miejsce otrzymało Gimnazjum Nr1 za twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, a trzecie Sopocka Akademia Tenisowa za rybę z pietruszką.
Dyplomy oraz nagrody wręczała pani wice dyrektor III LO Danuta Klaper –Szczucka.
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy z a przybycie i gratulujemy zwycięzcom.

_DSC1434(1).JPG
_DSC1435.JPG
_DSC1564.JPG
_DSC1582.JPG
_DSC1593.JPG
_DSC1685(1).JPG
_DSC1659.JPG
_DSC1598.JPG